::PENGIRINGKU::

Tuesday, March 13, 2012

::TEMPAT MENARIK DI PENANG::


Memang tak lah saya nak buat entry berepisode-episode kan...malas okey...meh sini saya longgokkan semua kat satu entry jerk...

NASI KANDAR BERATUR

Restoran ni terletak di jalan masjid...mmg betul2 bersebelahan masjid okey...kedai beroperasi start kul 10.00 malam...klu korang datang sebelum dari tu mmg tgk mangga kedai je lah kot...ktorg sampai pun kul 10.15 dah ade orang yang duk beratur nak makan key...kedai nyer kecik dan comel jerk...tpi orang yang beratur boleh tahan gak ramai nyer...even mase tu bukan cuti ape2 kan...mmg kurang minat kari tapi kat sini perlu cuba sbb kari nyer mmg pekat tapi tak memuak kan key...tekak saya boleh terima...pinggan saya licin okey...sorry takde gambar makanan..terlalu rakus menjamu..haha...harga pun berpatutan...




 BUKIT BENDERA

Keesokan hari nyer kami ke bukit bendera...selepas perut terisi kenyang makan bfast kat hotel...cuaca baik...tapi mood si kecik pulak kureng bagus...rupa nyer nak demam..puas suh senyum bergambar...bo layan...tiket harga RM8 shj utk dewasa...ktorg naik kali ni dapat naik guna train baru...lajuuuuuuuuu....sampai tak sempat nk menikmati pemandangan keliling dengan feel nyer...haha...tp train ni panas ooo...kenape takde aircond erk???....smpi atas kami jalan2 sekejap jerk...eyrfan tak boleh blah da...badan panas semacam...tak sempat nak merase makan kat foodcourt ngan menikmati pemandangan penang pun...ade teropong cute tau kat sini..tp ktorg tak sewa pun...just bergambar jerk...








 RUMAH P.RAMLEE

Lepas bagi eyrfan ubat dan tido jap kat bilik...lepas asar terus ktorg kuar ke umah P.Ramlee pulak...teringin nak tau sejarah P.Ramlee...cantik ooo rumah dier...sgt klasik...walaupun diorg dah repair sikit2...tapi biler masuk dalam umah dier diorg ade pasang lagu2 nyanyian dier...waaa...damai je rase...masuk adelah percuma....kat sebelah umah tu ade muzium ditempatkan barangan P.Ramlee...cer tengok muka eyrfan sepanjang kat sini...semua masam mencuka...haha...sian dier tak sihat...




 
lepas ke rumah P.Ramlee kami gerak ke pantai feringgi...konon nak makan laksa dan cendol kat tepi2 laut...sekali hujan lebat da...pegi jugak la redah...malang sungguh...semua kedai tutup...huhuuu....mmg jalan menghabiskan minyak shj ptg tu...beli MCD drive thru then lepak dlm kete je....

Malam nyer kami ke Padang kota baru...sebelum ni dh penah pegi padang kota lama...so kali ni try tempat lain pulak...tempat ni dekat2 ngan persiaran gurney...kami makan semua makanan popular penang...makan laksa,char kuey tiaw dan penting sekali pasembur...lazat dan sangat kenyang...


 PASAR CHOWRASTA

Before balik meninggalkan penang...kami singgah dulu membeli bekalan untuk saudara mara dan kawan2...kalau penang tak sah kalau tak beli jeruk kan...kami terjah pasar chowrasta...perh...rambang mata tengok jeruk...kecur liur babe...kena jalan dan survey betul2 harga...berbeza-beza setiap kedai okey...settle menbeli...lepak jap membasahkan tekak minum cendol...terbaek...





Balik tu kami naik feri....singgah makan dengan kawan2 tsssb yang ade kat penang...lunch kat restoran terapung ke ape nama nyer..sorry lupa...makan ikan bawal goreng...perh...garing dan sedap!!!....

okey settle cerita kat penang...mmg tak pegi banyak tempat pun...eyrfan tak sihat kan...so mmg pergerakkan sangat terbatas...byk lagi hajat nk pegi...nk pegi toy muzium pun tak kesampaian...konon nk bw eyrfan tp takpe lah...lain2 kali key budak kecik!!...

dari penang tak balik terus tau...kami ke Taiping....pekena Mee Udang Mak Jah...teringin!!!...