::PENGIRINGKU::

Friday, November 13, 2009

::P'KEMBANGAN STLH HMPR 5 BLN M'BOYOT::

Sekejap je kan...rase nyer baru je aku buat announcement kat blog ni citer aku preggy...skrg ni pejam celik...pejam celik dh nk masuk 5 bulan preggy rupe nyer...pegi check up last week doktor buat scan...dh nmpak structur baby..perh...tak tau nak luahkan ape yg terbuku kat hati mase tu...ni lah kuase tuhan...dan skrg aku dh mula rase pergerakan baby...walaupun sikit..tp syiok ooo...heheh...


Alhamdulillah skrg ni dh takde alahan lagi...muntah pun dh kurang...pepagi mase gosok gigi tu normal lah kot...tu pun jarang2 berlaku...klu dulu siap request ngan jai...boleh tak air paip ni tukar jd rase air coke ke oren ke...cedap sikit buat kumur..ni tak..rase entah ape2 sbb tu muntah...hehehhe..adoiii...perangai!!!!...

Dan sekarang ni nafsu makan aku ya Allah...menakjubkan...sgt suka mengunyah key..makan bukan pada kuantiti yg byk lah...tp kerap...baru pas makan tp rase lapar lagi...camne???...tp alhamdulillah...berat badan stkt ni tak naik mendadak lagi...harap2 maintan lor...senang nnti pas bersalin acik nak solim molim semula...heheh...peyut pun belom bulat sgt lah...ramai gak cakap peyut tak muncit2 pun lg..camne nak buat..acik kan solim dr dolu2..hahha..muntah darah la korg bace nih...tak tau lah pas menjangkau 5 bulan nnti..peyut tetiba naik memboyot tahap belon angin...walahualam...

Amalan pemakanan plk...entah la..aku bedal je semua..kurang pantang lor...pantang nampak ade..hehhe...susu aku dh lame berenti..niat nk minum tu ade..tp biler tgk je tin nyer terus rase lembik..how???...hehhee..ade jugak dengar diorg suh makan kurma lor ape lor...tp aku hampeh...nan ado!!!...malas!!

analisis diri
berat before preggy : 48kg
berat after 5 mth preggy : 51.9kg
keadaan baby : ok (16.6 cm)
darah,gula ngan kencing : ok tip top!!!


erm..tu je utk kali nih...doakan takde masalah utk aku menjalani proses mengandungkan my 1st baby nih sampai selamat bersalin..heheh..skrg ngah excited duk survey barang baby....tp tak beli satu ape pun lg...tunggu 7 bulan ke atas baru start...skrg ngah kira bajet sajo...mahal2 gak kan brg bay..huhu!!!


5 comments:

Afne said...

terkojot aku ko ckp susu dh lama berhenti.. igt susu mcm aku hahaha

weehh.. ko kena tau, mnm susu utk kalsium sbnrnya. klu tak lalu tgk tin susu ko gantikan produk tenusu lain ie keju/yogurt/butter.. sayur hijau gelap ie bayam/brokoli.. sardin, roti, kekacang. mcm2 ada...

harap2 berjalan lancar & ko memboyot dgn jayanya!

angah iza said...

jeles nyeeee.....
dah la kite suka ngan baby :(
bila la kite nak kawen ..isk...isk..isk....

cekwe said...

nak tanya.mcm maner nak wat activity feed tu..bagi activity blog kita thanks 4 ur help

elna said...

sekejap je kan...tup tup dah rasa dia gerak2 kat dalam...heheheh..bestkan...
deela kalu nak akar fatimah yang memudahkan untuk bersalin, org ada simpan lagi, mak hari tu pesan ngan org gi haji banyak la pulak dia dapat, if ada lagi nanti org bawakan untuk awak...just minumjer air dia...org tua cakap senang pintu rahim nak bukak nanti...insyaallah

d33la said...

k.afne : atas nasihat anda den dh mula minum susu kembali..heheh

angah : cepat2 ajak sidia kawen bebe...syiok ooo!!!

cekwe : awk..klik kat activity feed sy tu...nnti akan kuar dier nyer page...so awk register je..create ur own lah...so nnti copy dier nyer html masuk kat blog...settle!!harap mmbantu ye

elna :yeh..klu awk ade extra boleh gak...hehe...malu jerk...uish...biler baby dlm peyut tu nk kuar yeh...tak sabar nk tgk..hehhe!!!