::PENGIRINGKU::

Wednesday, November 18, 2009

::TUTORIAL IKLAN NUFFNANG::




Okey kengkawan..bagi merialisasikan keinginan korang...nk dpt duit terpijak cam aku dpt hari tu kan...so kat sini aku nk jadi cikgu jap yeh...ingat2 lupa sbnr nyer..hehehhe..belasah je erk!!!...

1st sekali nuffnang as a blogger dulu key...masuk website nuffnang lor..

Dah register smpi settle... kena la ikut step2 ni dulu, sblm korang amik coding yg sedia ada kat dlm nuffnang tu utk letak kat blog korang...Coz kalau korang main letak je.. Kompom tak menjadik...kompom tau!!!...hehehe


Mula2 sekali.. isi Blog Manager korang dulu... Kat sini masukkan blog name and blog url, serta language apa yang korang guna...jawa takde yeh k.afne..hehehe


Okey...dah settle isi.. nanti dia akan kluar pulak page survey...


Isi la dulu segala mak nenek yg ade dlm survey ni dulu.. jawab je semua soalan yg diorg bagi tu.. tak susah pun.. sonang yo...

Bila dah submit.. baru korang pergi ke
add adv untuk amik segala coding yang ada...alah kat situ pun dier ade ajar coding mane utk ape2...kat tepi tu ade dier tunjuk gambaran iklan kiter akan berada dimane...cuba lah paham kan ape yg diorg tulis tu yeh...



Ada 3 jenis eh...
  1. Header
  2. Sidebar
  3. Between content..
Orait....bab sidebar ramai dah tau.. copy paste kan je kat dalam gadget untuk sidebar page kita... Add a gadget - html/javascript - paste coding nuffnang - save

Settle utk sidebar...


Untuk header plak.. begini eh, copy coding untuk header.. then pergi ke layout - edit html... tick kan di Expand Widget Templates dulu.. then carik coding nie.. letak coding nuffnang dibawah coding...klu tak jelas klik kat gambar yeh!!!



Letakkan between coding2 yang aku tunjuk nie eh...

Done

Then...to put on
between contents plak.. ikut coding ni..


Senang ajer kan.. copy coding kat nuffnang.. Then carik coding cam kat atas then paste benda alah tu.. contoh mcm yg aku buat dlm kurungan tu..

Save...

Done..

Abis citer...


SELAMAT MEN'TRY' YO!!!